Esittely

Kuoro

Jubilate on alkuajoistaan lähtien ollut näkyvä ja aktiivinen osa suomalaista kuoroelämää: ensin kuoron perustajan Astrid Riskan (1968-2009) ja sen jälkeen Timo Nuoranteen (2009-2014) sekä Edward Ananian Cooperin (2014-2017) johdolla. Tammikuussa 2018 kuoron uutena taiteellisena johtajana aloittti Esko Kallio.

Kuoro on konsertoinut Suomen lisäksi ympäri maailmaa keräten lukuisia palkintoja kansainvälisissä kuorokilpailuissa, joista esimerkkinä mainittakoon voitto “Let the People Sing”-kilpailussa vuonna 1990. Kilpailutuomareiden palautteissa sekä musiikkitoimittajien konserttiarvioinneissa Jubilatea on hyvin usein kiitetty hyvästä ja terveestä äänenmuodostuksesta sekä kauniista soinnista. Näitä molempia laadukkaan kuorolaulun peruskiviä onkin kuoron alkumetreiltä lähtien pidetty erityisen tärkeinä, ja siksi niitä molempia pyritään ylläpitämään ja kehittämään jatkuvasti.

Jubilate on tehnyt liki 20 levyä, erittäin monia radioäänitteitä sekä useita televisiotaltiointeja. Kuoro on laulanut kaikkien tunnetuimpien suomalaissäveltäjien musiikkia sekä kantaesittänyt mm. Einojuhani Rautavaaran, Kaj-Erik Gustafssonin, Trond Kvernon, Lars Karlssonin, Mikko Heiniön ja Juhani Komulaisen teoksia. Esittävät teokset on aina pyritty laulamaan alkukielellä. Teksti sisältöineen onkin aina nähty äärimmäisen tärkeänä osana esitettävää musiikkia. Ohjelmistoon on vuosien varrella kuulunut lähes kaikkea gregoriaanisen kauden helmistä nykymusiikin värikylläiseen spektriin. A cappella -ohjelmiston lisäksi kuoro on tehnyt yhteistyötä hyvin monien orkestereiden kanssa johtajinaan maailman huippuja.

Foto: Maarit Kytöharju

Kuoronjohtaja

Esko Kallion musiikkiopintojen juuret ovat syvällä suomalaisessa musiikkikasvatusperinteessä: musiikkiopistoon 5-vuotiaana pianoa soittamaan ja sitten kouluun musiikkiluokalle. Viimeksi mainitussa hän sai ensikosketuksensa moniääniseen kuorolauluun – joka pikku hiljaa alkoikin viehättää nuorta koululaista yhä enemmän. Käytyään mutkan opiskelemassa muusikoillekin hyvin hyödyllisiä matemaattisia aineita, Esko päätyi lopulta Sibelius-Akatemiaan, jossa hän suoritti kuorodiplomin vuonna 2004. Piano-opinnotkin etenivät niin pitkälle, että hän ehti saada A-kurssitutkinto-oikeuden, mutta siinä vaiheessa kuoromaailma oli ottanut miehen niin tiukkaan imuunsa, ettei soittamiselle enää jäänyt tarpeeksi aikaa.

Jo opiskeluaikoina oli selvää, että kuoronjohto on Eskolle ’se juttu’. Vuosien varrella tutuiksi ovat tulleet Polyteknikkojen Kuoro, Vantaan laulu, Hämäläisen Osakunnan Laulajat, Amici Cantus, Suomen Laulu, Candomino sekä Åbo konservatoriums kammarkör. Vaikka jokaisella kuorolla on oma yksilöllinen sointinsa ja myös työskentelytavat voivat vaihdella paljonkin, on kaikkien kuorojen yhteinen pyrkimys tuottaa mahdollisimman korkeatasoista kuorolaulua. Pedagogina Esko nauttii erityisesti siitä, että pääsee seuraamaan paitsi koko kuoron, myös sen yksittäisten laulajien, kehittymistä. Jokaisen ryhmän kanssa työskennellessään hänen tavoitteensa on aina ollut sekä kehittää ja opettaa, että kehittyä ja oppia itse aina vain lisää.

Paitsi monet kuorot, ovat Eskon työn laatua arvostaneet myös erilaisten kuorokilpailujen tuomaristot (Nuori kuoronjohtajalupaus 2000, Madetoja-mieskuorokilpailun kuoronjohtajapalkinto 2003, Tampereen Sävel vuoden 2015 kuoronjohtaja, vuoden kuorolevy HOL:n kanssa 2009, kolme kultamainintaa HOL:n kanssa Tampereen Sävelessä 2009 ja Åbo konservatoriets kammarkörin kanssa 2015).

Kun Jubilate haki itselleen uutta johtajaa, ei ollut mikään sattuma, että Esko ilmoittautui mukaan hakijakisaan. Hän on vuosien varrella nimittäin seurannut mielenkiinnolla ja ihaillen kuoron toimintaa ja ollut aina vaikuttunut sen hyvin hiotusta ja elävästä soinnista. Ja nyt on sitten hänen vuoronsa tuoda oma panoksensa 50-vuotisen Jubilaten kehitykseen. Runeberginpäivänä Svenska litteratursällskapetin vuosijuhlassa kuoro sai ensikosketuksen Eskosta ’in action’. Täydellä teholla yhteistyö alkaa ensi syyskaudella.

Tervetuloa, Esko!