Körens grundare

Astrid Riska

Astrid Riska (1932-2010) är mest känd som grundare och dirigent för Jubilate, men hon utbildade sig först till klasslärare vid seminariet i Ekenäs. Därefter fortsatte hon sina studier i orgelspel och musikpedagogik vid Sibelius-Akademin och utexaminerades som sånglärare 1957 och som diplomorganist år 1962. Astrid Riska hade ett särskilt intresse för barnets röstutveckling och barnkören som instrument. År 1968 grundade hon en barnkör, som med tiden utvecklades till Jubilate.

Astrid arbetade som musiklärare och klasslärare och undervisade i orgelspel vid Sibelius-Akademin, men tjänstgjorde i huvudsak som kantor i Tomas församling i Helsingfors. Under 25 års tid sjöng hon dessutom i Radions kammarkör, som hon även tidvis dirigerade.

Astrid var gift med Torbjörn Riska (överläkare för avdelningen för foniatri vid HUS). Deras tre barn är Magnus, Mikael och Monica.

Astrid Riska belönades flerfaldigt för sitt hängivna och långsiktiga arbete körmusiken till fromma. År 1989 tilldelades hon Fazerstiftelsens stora musikpris, år 1995 fick hon Svenska kulturfondens stora kulturpris och år 1997 utsågs hon till Årets Körledare.

Astrid Riska

Foto: Ulf Ginman