Esittely

Kuoro

 

Jubilate on alkuajoistaan lähtien ollut näkyvä ja aktiivinen osa suomalaista kuoroelämää: ensin kuoron perustajan Astrid Riskan (1968-2009) ja sen jälkeen Timo Nuoranteen (2009-2014) sekä Edward Ananian Cooperin (2014-2017) johdolla.  Tammikuussa 2018 kuoron uutena taiteellisena johtajana aloittti Esko Kallio.

Kuoro on konsertoinut Suomen lisäksi ympäri maailmaa keräten lukuisia palkintoja kansainvälisissä kuorokilpailuissa, joista esimerkkinä mainittakoon voitto “Let the People Sing”-kilpailussa vuonna 1990. Kilpailutuomareiden palautteissa sekä musiikkitoimittajien konserttiarvioinneissa Jubilatea on hyvin usein kiitetty hyvästä ja terveestä äänenmuodostuksesta sekä kauniista soinnista. Näitä molempia laadukkaan kuorolaulun peruskiviä onkin kuoron alkumetreiltä lähtien pidetty erityisen tärkeinä, ja siksi niitä molempia pyritään ylläpitämään ja kehittämään jatkuvasti.

Jubilate on tehnyt liki 20 levyä, erittäin monia radioäänitteitä sekä useita televisiotaltiointeja. Kuoro on laulanut kaikkien tunnetuimpien suomalaissäveltäjien musiikkia sekä kantaesittänyt mm. Einojuhani Rautavaaran, Kaj-Erik Gustafssonin, Trond Kvernon, Lars Karlssonin, Mikko Heiniön ja Juhani Komulaisen teoksia. Esittävät teokset on aina pyritty laulamaan alkukielellä. Teksti sisältöineen onkin aina nähty äärimmäisen tärkeänä osana esitettävää musiikkia. Ohjelmistoon on vuosien varrella kuulunut lähes kaikkea gregoriaanisen kauden helmistä nykymusiikin värikylläiseen spektriin. A cappella -ohjelmiston lisäksi kuoro on tehnyt yhteistyötä hyvin monien orkestereiden kanssa johtajinaan maailman huippuja.

Jubilate2014

Kuoronjohtaja

EdwardEdward Ananian-Cooper (s. 1982) on australialainen kuoron- ja orkesterinjohtaja, joka opiskelee Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohtoa, opettajinaan mm. Leif Segerstam ja Atso Almila. Syksyllä 2013 hän valmistui myös kuoronjohtajaksi Matti Hyökin luokalta tehden diplominsa erinomaisin arvosanoin. Ananian-Cooper on hiljattain suorittanut opintoja Christopher Seamanin kursseilla osana Australian Young Conductors Development –ohjelmaa, sekä Johannes Prinzin (Itävalta) ja Volker Hempflingin (Saksa) kursseilla.

Helsingissä Edward työskentelee monien kuorojen kanssa. Hän on Akateemisen Laulun ja Hiljaa Ensemblen taiteellinen johtaja, ja lisäksi hän on Suomen anglikaanisen kirkon musiikinjohtaja. Syksyllä 2014 hän on aloittanut Jubilate-kuoron taiteellisena johtajana. Hän toimi vuoden 2012 alussa Australiassa Adelaide International Festival of Arts -tapahtuman kuoromestarina. Laulajana hän työskentelee pääasiassa Helsingin kamarikuorossa ja Arnold Schoenberg -kuorossa Wienissä, sekä English Vocal Consort of Helsinki -lauluyhtyeessä.